Visa ja MasterCard sulkivat luottokortteja Venäjällä: miten kuluttajat voivat maksaa verkko-ostoksensa?

Venäjän ja Ukrainan kriisi alkaa näkyä jo tavallisen venäläisen kuluttajan arjessa. USA:n talouspakotteiden määräämisen seurauksena luottokorttiyhtiöt Visa ja MasterCard lopettivat palvelujen tarjoamisen venäläisille Rossija ja SMP –pankeille. Näiden pankkien asiakkaat eivät enää voi maksaa ostoksiaan Visan tai MasterCardin luotolla. Korttien debit-toiminnot toimivat normaalisti. Tämän kaltaisia rajoituksia voi talouspakotteiden myötä tulla lisää. Mitä tämä tarkoittaa venäläisten kuluttajien ostokyvyn kannalta?

Talouspakotteet ja rajoitukset tarkoittavat sitä, että Venäjän talous käpertyy yhä enemmän rakenteeltaan sisämarkkinaksi. Venäjän talous on oma järjestelmänsä ja jo ennen Ukrainan kriisiäkin valuuttaraja esimerkiksi EU:n ja Venäjän välillä on ollut yksi merkittävimmistä rajat ylittävän verkkokauppatoiminnan haasteista.

Päättyi Ukrainan kriisi sitten nopeasti tai ei, jättää se väistämättä jälkensä Venäjän ja EU:n väliseen rahaliikenteeseen. Rajoitukset ja valvonta maksuliikenteessä lisääntyvät. Tämä tietää vaikeuksia monille venäläisille maksutapayhtiöille (Payment Service Provider, PSP), jotka välittävät verkko-ostosten maksuja maksutapajärjestelmien ja verkkokauppiaiden välillä. Useat PSP:t ovat omistussuhteissa veroparatiiseihin, kuten Kyprokseen ja Brittiläisiin Neitsytsaariin. Näistä omistussuhteista eivät pankit ja kansainvälinen valuuttavalvonta pidä.

Onko verkkokauppojen suuntaaminen Venäjälle sitten turhaa?

Ei ole, pikemminkin se on nyt hyvin tärkeää! Venäläiset kuluttajat hakevat nykyisin verkkokaupoista edullisia tarjouksia ja laatutuotteita enemmän kuin koskaan. Mahdolliset vientirajoitukset tulevaisuudessa vain lisäävät tätä kysyntää. Venäjän kotimarkkinat eivät pysty tyydyttämään kuluttajien kysyntää. Lisäksi Suomi on maantieteellisesti ja logistisesti erityisasemassa, joka nostaa meidän kilpailukykyä muihin Euroopan maihin verrattuna.

Toisaalta nyt voimassa olevat ja tulevaisuudessa kenties lisääntyvät rajoitukset koskevat vain ulkomaisia luottokortteja ja rajan yli tapahtuvaa maksuliikennettä. Venäjän omat maksuvälineet toimivat normaalisti.

Miten Venäjälle suunnattu verkkokauppa ja maksujen kotiutus tulisi sitten järjestää?

Hyödynnä luotettavia PSP:ia ja Venäjän sisäistä maksuliikennettä. Tässä asiassa me Toimeliaassa voimme auttaa. Ota yhteyttä, niin kerromme miten.