Maksavatko venäläiset kuluttajat verkossa?

Nykyisin Venäjällä noin 23 miljoona ihmistä tekee verkko-ostoksia säännöllisesti. Ostosten määrä kasvaa vuosittain noin 30 %. Suurin osa ostoksista (noin 65%) maksetaan yhä käteisellä tuotteen toimituksen yhteydessä. Sähköisesti Venäjällä maksetaan ostoksia reilun 13 miljardin euron edestä.

Maksutapojen käytössä on kuitenkin tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kuluttajien luottamus sähköisiä maksutapoja kohtaan on lisääntynyt selvästi, samalla kun mahdollisuudet niiden käyttöön ovat parantuneet.

Lisäksi maksamisessa on suuria toimialakohtaisia eroja. Palvelujen maksaminen sähköisesti on huomattavasti suositumpaa kuin konkreettisten tuotteiden maksaminen. Esimerkiksi sähköisesti varatuista matkailupalveluista suurin osa maksetaan nykyisin myös sähköisillä maksutavoilla.

Konkreettisten tuotteiden kohdalla sähköisten maksutapojen yleistyminen näyttää kulkevan käsi kädessä tuotteen kotiinkuljetusten yleistymisen kanssa. Nykyisin tuotteet haetaan vielä usein noutopisteestä, jossa ne on kätevä myös maksaa. Kotiinkuljetusten määrä ja luottamus kuljetuksia kohtaan on kuitenkin voimakkaassa kasvussa.

Tuoreimpien tilastojen mukaan luottokortit ovat yleisin tapa maksaa verkko-ostoksia sähköisesti. Luottokorttien jälkeen tulevat sähköiset lompakot ja tilit, kuten Webmoney ja Yandex money ja näiden jälkeen verkkopankit ja mobiilimaksutavat.

Sähköisten maksutapojen suosio Venäjällä

Venäläiset maksutavat verkkokauppoihin

Luottokorttien yleistyminen on hyvä uutinen kansainvälisille palveluntarjoajille. On kuitenkin muistettava, että vain osa venäläisistä luottokorteista kelpaa maksuvälineiksi verkkokaupoissa Venäjän ulkopuolella. Vain osalla venäläisistä pankeista on luottokortteihin liittyviä komissiosopimuksia esimerkiksi EU:n keskuspankin kanssa ja rahaliikenne pankkien välillä ei toimi.

Tehokkain tapa hyödyntää venäläisten kuluttajien kasvava verkossa ostaminen ja maksaminen on liittää venäläiset sähköiset maksutavat (mukaan lukien venäläisten pankkien luottokortit) omaan verkkokauppaan. Tällöin kuluttajan suorittama maksu tapahtuu Venäjällä, eikä valuuttarajoihin liittyvä ongelmia maksamisessa ole.

Mediatalo Toimelias Oy tuo ensimmäisenä suomalaisena toimijana markkinoille venäläiset sähköiset maksutavat. Toimelias toteuttaa palvelun Yandex.Moneyn kanssa, joka on Venäjän suurin maksutapatoimijoista. Lisäksi Toimelias tekee yhteistyötä suomalaisten, Venäjällä toimivien pankkien kanssa, jolloin maksut voidaan kotiuttaa luotettavasti ja joustavasti Suomeen asiakkaan omalle tilille.

Mikäli Venäjän vauhdilla kasvavat sähköiset kuluttajamarkkinat kiinnostavat, ota ihmeessä yhteyttä meihin!